Leasen of zelf een auto van de zaak kopen?

Leasen of zelf een auto kopen. De een zegt zus, de ander zegt zo. Hoe weet ik nu waar ik het verstandigst aan doe?” Dit is een veel gestelde vraag binnen onze leasemaatschappij. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van uiteenlopende factoren. Zo zijn er verschillende leasevormen en ook de persoonlijke wensen en omstandigheden verschillen van ondernemer tot ondernemer. We zetten graag een aantal aandachtspunten voor u op een rij. 

Zelf kopen

De aanschaf van een auto kan gefinancierd worden uit eigen middelen of met geleend geld. De aankoop betalen uit eigen middelen klinkt aantrekkelijk, maar betekent wel dat er minder geld beschikbaar is voor onvoorziene uitgaven, of als het zakelijk even wat minder gaat. Goed om bij stil te staan.

Als eigenaar draagt u alle risico’s. Dat betekent dat u in onzekerheid verkeerd over de hoogte van de kosten van reparaties en onderhoud. Onderhoudskosten kunnen soms flink oplopen en het kostenpatroon kan grillig zijn. Valt een auto onverwacht uit, dan moet u zelf een oplossing zoeken.

Daar staat tegenover dat u als eigenaar jaarlijks de afschrijving van de auto kunt aftrekken van de winst. Soms heeft u ook recht op investeringsaftrek; een extra aftrekpost op de belastbare winst. Dit geldt echter niet voor personenwagens. Heeft u geld geleend? Dan kunt u de betaalde rente aftrekken, maar aflossingstermijnen niet. 

Leasen

Heeft u een auto nodig maar kunt of wilt u geen eigen middelen inzetten? Vindt u het prettig om te weten wat uw totale maandelijkse autokosten zijn en komt u liever niet voor onaangename verrassingen te staan? Laat u zich graag ontzorgen, zodat u meer tijd kunt besteden aan uw eigen zaak? In al deze gevallen kan leasen voor u een passende oplossing zijn!

Een verschil met eigendom is dat een leaseauto niet op uw balans staat. U draagt dus niet het economisch risico van de auto en kunt er dus niet op afschrijven. Toch hoeft leasen niet duurder te zijn. Leasen betekent onder andere ook gebruik maken van de inkoopkracht van de leasemaatschappij en tijd besparen aan administratie en het regelen van onderhoud. Leasebedrijven berekenen altijd een gemiddelde van de kosten per merk en type auto. Financiële tegenvallers blijven u daarmee bespaard.

Zeker weten wat het beste is?

Graag zetten wij de voor- en nadelen nog eens voor u op een rij en maken een rekenvoorbeeld. Zo kunt u in alle rust bepalen wat het beste bij uw persoonlijke situatie en wensen past. Neem vrijblijvend contact met ons op om kennis te maken. Wij doen ons uiterste best om u te verrassen met een mooi passend aanbod. Boxsons Autolease, Samen onderweg.